Telefon

+36 20 511 4340

E-mail

info@mtbiztonsag.hu

A nagyvilágból érkező munkavédelmi és tűzvédelmi témájú híreket, cikkeket az alábbi oldalon olvashatják.


2023.01.03.

2022. december 21-én kihirdetett Magyar Közlöny 211. számának, 2022. évi LXXIV. törvény
egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály értelmében, 2023. év elsejével módosult a 1993. évi XCIII. számú munkavédelmi törvény. A módosítást követően több szigorítást is tartalmaz a törvény, amennyiben szeretné megtekinteni a módosításokat, akkor kattintson ide.


2022.09.08 – hvg.hu

Ülőmunka esetén ez már egészségügyi kockázatot jelent.”

Szabályt sért a kormány, ha 18 fokosra csökkenti a középületek fűtését


2022.07.20 – HRPortál

A home office-ban dolgozók legfeljebb 10-15 százalékának vannak olyan berendezései, bútorai, gépészeti megoldásai, amik hasonlítanak az irodai környezetben, azaz egy átlagos A-kategóriás irodaházban megtalálhatókhoz. Akik felismerik ennek az egészségi kockázatát és saját maguknak szereznék be a legszükségesebb munkaeszközöket, azoknak körülbelül 450 ezer forint kiadással kell számolniuk.

Tartós egészségkárosodást is okozhat a home office


2022.04.19 – HRPortál

Továbbra is számos vállalkozás HR felelőse keres hirdetésekben, szakmai fórumokon, sőt, a Facebookon is munkavédelmi technikust. Felelős hozzáállás, hogy a munkahelyi biztonsággal és egészséggel kapcsolatos szaktevékenységek ellátására szakembert keres, ám így a saját lehetőségeit szűkíti, és ahogy megyünk előre az időben egyre inkább. A régi OKJ tavaly megszűnt, így a munkavédelmi technikus képzés is. Ám itt van helyette a munkavédelmi előadó képzés.

Már nincs munkavédelmi technikus képzés, ez lett helyette


2022.02.01 – Jogászvilág

„A cikkben bemutatásra kerül, hogy a jogalkalmazóknak, köztük a beruházóknak és a tervezőknek milyen változásokkal kell számolniuk.

Módosítás előtt az Országos Tűzvédelmi Szabályzat


2022.01.10 – HRPortál

Gyakori, hogy a munkavállalók a munkaviszonyban céges telefon és számítógép (laptop) használatra jogosultak. Tekintettel arra, hogy ezen eszközök a munkáltató tulajdonát képezik, tanácsos a használatukat körültekintően szabályozni. A munkáltató által szolgáltatott elektronikus eszközök (számítógép, telefon) munkavállaló általi használatának lényeges kérdéseit és sarokpontjait dr. Szemán Péter, a Bán S. Szabó Rausch & Partners Ügyvédi Iroda ügyvédje foglalja össze az alábbiakban.

Munkavállalók telefon és céges számítógép használata


2021.12.10 – Pénzcentrum.hu

A 2021. november 23-án a Parlamenthez benyújtott törvényjavaslat szerint a veszélyhelyzet során alkalmazott szabályokkal összhangban a Munka Törvénykönyvét és a Munkavédelmi Törvényt véglegesen módosítani tervezik 2022. január 1-jétől a távmunka szabályaira tekintettel. Dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners ügyvédi iroda munkajogi szakértője foglalja össze a tervezet lényegét.

Januártól jöhet a home office-törvény: nem minden magyar dolgozó fog örülni a módosításoknak


2021.12.10 – 24.hu

„Egy érdekes eset történt Németországban, precedens lehet belőle, hogy mi számít munkahelyi baleestnek. Egy férfi felkelt, és a hálószobájából át akart….”

Felkelt, oda akart sétálni a dolgozószobájához, út közben elesett


2021.10.26 – Linkedin – Tanács Zsolt

Jelen cikkben az emelőgépkezelői (beleértve a targoncavezetői) tevékenység végzéséhez szükséges szakképesítésekkel kapcsolatos anomáliákra szeretném felhívni a figyelmet.

Emelőgépek kezelése – hogyan tovább?


2021.10.20 – HRPortál

Minden ötödik dolgozó a fővárosban és Pest megyében szenvedett munkahelyi balesetet – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium adataiból.

Növekszik a halálos munkahelyi balesetek száma, ezek a legveszélyesebb területek


2021.09.10 – HRPortál

A dohányzás igen megosztó lehet. Van, akinek az élet része, amiről semmiképpen sem tudna lemondani, és van, akinek elviselhetetlen még az is, ha más füstöl körülötte. Mi a helyzet a munkahelyi dohányzás esetén? Kitiltható a munkahelyről? Vagy épp ellenkezőleg, a dohányzó munkatársaknak többlet idő jár, hogy a szenvedélyüknek hódolhassanak?

Válaszok a munkahelyi dohányzás „égető” kérdéseire


2021.07.16 – Nemzeti Népegészségügyi Központ

A 2021. 06. 28-án kihirdetett egyes vagyongazdálkodási kérdésekről, illetve egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról szóló 2021. évi CI. törvény 26. alcíme jelentősen módosította a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvényt (a továbbiakban: Kbtv.). A Kbtv.-t érintő módosítások 2021. 06. 29-én léptek hatályba.

Módosult a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény


2021.06.18 – HRPortál

14-16 fokos ivóvíz biztosítása és az előírt pihenőidő betartása mellett fontos a klímák fertőtlenítése is a nyári első használat előtt. Mobiltelefonnak is mindig lennie kell a munkaterületen arra az esetre, ha segítséget kell hívni.

Jön a hőség! Ezekre a munkavédelmi előírásokra kell figyelni


2021.06.05- Lánglovagok

A katasztrófavédelemnél a hatósági ügyek elektronikus ügyintézésének módját fejlesztik

Jön az Integrált Hatósági Rendszer


2021.05.26 – HRPortál

Az üzemorvossal mindenki találkozik, hiszen minden munkáltató számára kötelező Magyarországon az üzemorvosi ellátás biztosítása. Az üzemorvos dönti el, hogy valaki alkalmas-e a munkaköre ellátására.

Az üzemorvos nem csak pecsétel


2021.04.30 – HRPortál

Januárban indult el a szakképzés és a felnőttképzés új rendszere, amely az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) felváltotta.

Újdonságok az “új OKJ-ben” – 43 új szakképesítés!


2021.04.28 – Munkavédelmi főfelügyelőség hivatalos weboldala

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja április 28. Emlékezzünk!

Munkavédelmi Világnap


2021.04.09 – 24.hu

„Perceken múlhatott az élete annak a két bolti dolgozónak, akik a kigyulladt szentendrei áruházban rekedtek szerda este, állítja az RTL Klub Híradója.

Perceken múlhatott két dolgozó élete a porig égett szentendrei áruházban


2021.03.30 – HRPortál

Míg múlt héten 400 BKV-dolgozó hiányzott, a tegnapi adatok szerint már 624-en estek ki a munkából a koronavírus miatt.

Még több BKV-dolgozó betegedett meg, akár metró- vagy villamosvonalak is leállhatnak


2021.03.09 – HRPortál

A cégek 51 százaléka nem tervez semmilyen intézkedést a munkavállalók Covid-19 elleni oltása kapcsán, ám 36 százalékuk arra készül, hogy valamilyen módon oltásra ösztönözze munkavállalóit. A munkáltatók 2021 második negyedévében átlagosan 3 százalékkal bővítené létszámát – derül ki a ManpowerGroup Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

A cégek közel 40 százaléka oltásra ösztönözné munkatársait


2021.02.18 – 24.hu

A munkakörülmények javulását jelzi, hogy a balesetek száma az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal, a halálosaké pedig még nagyobb mértékben, 23 százalékkal csökkent tavalyra Magyarországon – mondta az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Látványosan csökkent a munkahelyi balesetek száma


2021.02.05 – HRPortál

A munkavédelmi oktatás – valljuk be őszintén – nem tartozik a kedvenc időtöltéseink közé. Pedig annál sokkal nagyobb a tétje, hogy csupán csak egy kötelező előírás legyen. Nem csak a balesetmentes munkavégzés miatt kellene komolyan venni. Mi az, amiért még jobban figyeljünk oda a munkavédelmi oktatásnál? Mi foroghat még kockán?

Akár bírság is járhat, ha nem vesszük komolyan a munkavédelmi oktatást?


2021.02.05 – HRPortál

„2021-ben is folytatódik az építőipar fokozott munkavédelmi ellenőrzése. A munkavédelmi hatóság tavaly 137 ügyben összesen több mint 16 millió forint bírságot szabott ki.”

Csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma az építőiparban, de van még hová fejlődni


2021.01.04 – HRPortál

„Sok a bizonytalanság a COVID-védőoltással kapcsolatban; milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak? Mire kötelezheti a munkavállalót és mire nem? Mit tehet az alkalmazott, ha nem szeretne védőoltást kapni? – ezeket a problémás területeket járta körbe és válaszolta meg Zempléni Kinga munkajogász.”

COVID-védőoltás: mit tehet a munkáltató és a munkavállaló?